Witamy na forum Internetowego Klubu Autorów Rozmaitych. Zapraszamy zarówno Ikarytów, jak i nie-klubowiczów do dyskusji, ćwiczeń i szlifowania warsztatu. Gwarantujemy, że czas spędzony na forum Ikara nie będzie czasem straconym. Jesteśmy tu po to, by uczyć się tworzyć teksty literackie, wspierać dobrą radą, oraz poznawać ludzi o podobnych zainteresowaniach. Celem klubu przede wszystkim jest dobra zabawa, rozwijanie talentu i rozmowy około literackie.
Czy jesteś spamerem?: Ilość moich postów prawdę ci powie.
Czy umiesz pisać?: Niestety nie.
Czy umiesz czytać?: Niestety tak.
Wysłany: 2010-06-19, 09:44
Purple napisał/a:
"ewidentnie splagiatowana Róża Małego Księcia" - no jasne, oczywiście! Bingo! Tak miało być! Mr. Four-Leaf Clover jest męską wersją Róży. Przecież ja o tym trąbię, że RUSZTOWANIE od Exupéry'ego! Tam są nawet ze dwa cytaty z jego dzieła!
Oczywiście, że tak, to nie jest żadne odkrycie, tylko miałem na myśli coś dalej - zarzut brzmi w ten sposób, że za mało odeszłaś od Róży. Mam po prostu wrażenie, że niewiele od siebie dałaś.
Cytat:
"eeewolucja" - wypowiedz jak "ahaaa", gdy coś do Ciebie dociera. Ton drugi rosnący w języku chińskim, coś w tym stylu.
Nie znam się na języku chińskim, ale w języku polskim bardziej by to brzmiało "ewoluuuucja". Nadal uważam, że "eeewolucja" brzmi paralitycznie.
Cytat:
A, zapomniałabym - aż sprawdziłam, co oznacza plagiat i znalazłam: "Plagiator świadomie zataja źródło pochodzenia istotnych zapożyczeń"... "żem zataiła, co"?
Skąd ta definicja? Bo nie do końca potrafię się z tym elementem zgodzić. To by znaczyło, że jeśli przepiszę całego Oliviera Twista i zadedykuję to dzieło Dickensowi, to już nie popełniam plagiatu.
Czy jesteś spamerem?: Nie, nigdy. Zbieram tylko czterolistne koniczynki.
Wysłany: 2010-06-19, 10:15
Fraa, dziękuję - no tak, te języki to - hmm- no tak, szczegół, ale może ta MKsiężniczka umie grzebać w głowach i używać słownika rozmówcy - tak, tak, nawiązanie do Pilipiuka - trzeba będzie to jakoś rozwiązać i dopisać.
Shiren - dziwne, że nie znasz się na chińskim, ta ksywka oznacza poetę:) też bestię zżerającą ludzi - liczę na poczucie humoru:) ... wracając, "no, ale" niby jak z czterolistną koniczyną miałam odejść od Róży, wzorując się na Małym Księciu? To chwast, i to chwast. Tu mała planeta, i tam mała planeta. Tak czy śmak by się kojarzyło.
Definicja plagiatu od Cioci Wikipedii. Przepisanie Dickensa to przepisanie Dickensa - a nie zapożyczenie. Wydaje mi się, że różnorodność skutków "zapożyczenia" jest wchłaniana przez skutek "przepisania" (takie dwa zbiory, jeden w drugim).
Czy jesteś spamerem?: A co wy macie do tych biednych spamerów...
Czy umiesz pisać?: Zdarza się.
Czy umiesz czytać?: Czasami żałuję, ale tak.
Wiek: 20 Dołączył: 09 Sty 2010 Posty: 398 Skąd: Z wyobraźni krainy.
Wysłany: 2010-06-20, 14:15
Purple napisał/a:
Shiren - dziwne, że nie znasz się na chińskim, ta ksywka oznacza poetę:)
Wow, a to ciekawe
A Ty znasz chiński, czy po prostu prześwietlasz każdego z klubowiczów?
_________________ “Razors pain you,
rivers are damp,
acids stain you
and drugs cause cramp.
Guns aren't lawful,
nooses give,
gas smells awful,
you might as well live.”
Cytat:
Jakieś długie to zdanie... A, nie - to opowiadanie erazmusa jest? A, to w porządku - normalne zdanie.
Wysłany: 2010-06-20, 14:22
Hah, może lepiej nie, bo kazalibyśmy Ci jeszcze opko po chińsku albo tybetańsku pisać
rivers are damp,
acids stain you
and drugs cause cramp.
Guns aren't lawful,
nooses give,
gas smells awful,
you might as well live.”
Cytat:
Jakieś długie to zdanie... A, nie - to opowiadanie erazmusa jest? A, to w porządku - normalne zdanie.
Wysłany: 2010-06-23, 23:14
3 na tak
1 na nie
Gratulujemy, zostałaś przyjęta Zapraszamy na forum klubowe.
rivers are damp,
acids stain you
and drugs cause cramp.
Guns aren't lawful,
nooses give,
gas smells awful,
you might as well live.”
Cytat:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum